donderdag 27 augustus 2015

Specimen (voorbeelden) van Serif Fonts

Follow Rotterdam's board Type Specimen - Serif on Pinterest.

Opzoek naar een Serif Font maar geen idee hoe en waar te zoeken? Kijk dan eens op mijn Pinterest account. Naast Serif Lettertypes kun je er ook Sans Serif en andere lettertypes vinden.


Boven: Serif (Garamond). Onder: Sans Serif (Futura)

Een 'Serif' is het onderdeel van een lettertype dat aan de "pootjes" van de letters uitsteekt.
Er bestaan lettertypen zonder schreef (schreefloos) en met. Veelgebruikte lettertypes met schreef zijn Times New Roman, Palatino en Georgia. Bij de lettertypen met schreef vindt men deze aan het uiteinde van de lijnen van de letter.

Een schreef geeft het beeld van een letter een grotere vormvariatie. Daardoor zijn letters meer onderscheidend van elkaar en dus sneller herkenbaar. Ze worden minder snel verward met een andere letter. Dat maakt een tekst dus makkelijker te lezen. Een schreef maakt een lange tekst ook meer ondersteunend voor de ogen omdat de schreven de ogen van de lezer mede-begeleiden over de regel. Vandaar dat veel boeken en kranten een lettertype met schreef gebruiken.

Op een computerbeeldscherm wordt vooral gebruikgemaakt van schreefloze lettertypen. De schreven storen het letterbeeld op een scherm, aangezien dit beeld uit puntjes (pixels) samengesteld is. Hoe kleiner het lettertype, des te storender zijn schreven.

Rotterdam Vormgeving, freelance grafisch vormgever uit Utrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten